Szakvezető: Dr. Raffay Ágnes
A képzés keszthelyi koordinátora: Dr. habil Bacsi Zsuzsanna egyetemi docens
Tel:+36-83-545-000, +36-83-545-366, email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.   

További információ:
Pannon Egyetem Georgikon Kar
Dékáni Titkárság
8360 Keszthely, Deák Ferenc u. 16.,
Telefon: (83) 545-190 Fax: (83) 545-200
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A képzés formája:

  • Nappali tagozatos állami ösztöndíjas első diplomás alapképzés
  • Levelező tagozatos állami ösztöndíjas első diplomás alapképzés
  • Nappali tagozatos önköltséges első diplomás alapképzés
  • Levelező tagozatos önköltséges első diplomás alapképzés

Kiknek ajánljuk a Turizmus-vendéglátás alapszakot?

Ezt az alapszakot elsősorban azoknak ajánljuk, akik:

  • akik nyitottak vagy a világra és szívesen megismernek más kultúrákat és szokásokat, illetve természetesen mozognak nemzetközi közegben;
  • akik személyesen és szakmailag is érdeklődnek az utazás, a világjárás, illetve az ehhez kötődő tevékenységek iránt;
  • akik szeretnék bemutatni Magyarország sajátos értékeit honfitársainknak csakúgy, mint a külföldieknek;
  • akik számára kihívást jelent, hogy a hagyományos magyar vendégszeretet fogalmát tartalommal töltsék meg, ugyanakkor üzleti tevékenységük alapjává tegyék;
  • akik szívesen foglalkoznak  emberekkel és kíváncsiak arra, miként kell számukra elégedettséget okozó, színvonalas szolgáltatásokat nyújtani;
  • akik szeretnének több tudományterületen is – pl. közgazdaságtan, földrajz, művészettörténet, környezettudomány – jártasságot szerezni és meg szeretnék tanulni, hogyan kell a problémákat összefüggéseikben vizsgálni;
  • akiknek erőssége a szervezőkészség, át tudnak tekinteni komplex kérdéseket, de nincsenek híján ötletességnek sem.

Hol lehet elhelyezkedni a szakon szerzett diplomával?

A turisztikai ágazat összetettségéből következően az alapszak elvégzése után az elhelyezkedési lehetőségek széles köréből lehet válogatni. Diplomásaink elsősorban az alábbi vállalat- és intézménytípusokban pályázhatnak majd állások betöltésére:

  • szállodák, szállodavállalatok központjai és egyéb szálláshelyek;
  • vendéglátóhelyek;
  • utazásszervezők és utazási irodák;
  • a szakminisztérium és szervei, illetve más országos turisztikai irányító szervek;
  • önkormányzatok és egyéb, turizmussal foglalkozó regionális vagy helyi szervek;
  • természetvédelmi igazgatóságok, nemzeti parkok;
  • kongresszus- és rendezvényszervező vállalkozások, illetve intézmények;
  • kutatóintézetek, tanácsadó vállalkozások, auditor cégek;
  • közlekedési vállalatok;
  • nem turisztikai közép- és nagyvállalatok.

A szerzett ismeretek ezen túl elvileg alkalmassá teszik majd végzetteinket saját turisztikai kisvállalkozások indítására és sikeres működtetésére, illetve egyéni vállalkozói tevékenység folytatására is (pl. idegenvezetőként, animátorként, szabadidő-menedzserként stb.).

Melyek a szak fő jellemzői?

Felvételi tárgyak

kettőt kell választani a következők közül: gazdasági ismeretek v. matematika v. történelem v. egy idegen nyelv (angol, német olasz, spanyol, francia, orosz nyelvek valamelyike) v. szakmai előkészítő tárgy*

*Szakmai előkészítő tárgy: kereskedelmi és-marketing alapismeretek, közgazdasági alapismeretek, vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek.

Képzési idő

Tanterv szerint az alapszak 6 félévet (180 kredit) és szakmai gyakorlatot (30 kredit) tartalmaz. A szakmai gyakorlat a képzés 7 félévében, vagy rugalmas időbeosztásban bonyolítható le.

Oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése

Közgazdász „Turizmus-vendéglátás” alapszakon

Végzettségi szint

Alapfokozat (baccalaureus, bachelor; rövidítve: BA)

Nyelvi követelmények

Az alapfokozat megszerzéséhez (a diploma kiadásához) legalább kettő, államilag elismert vagy azzal egyenértékű, középfokú szakmai nyelvvizsga szükséges, amelyek közül az egyik helyett C típusú felsőfokú általános nyelvvizsga is tehető.

A képzés tartalma

Az alábbi tartalom-ismertetés tájékoztató jellegű, a képzés pontos leírását a tanterv tartalmazza.

  • közgazdaságtani, módszertani és üzleti ismeretek (matematika, statisztika, informatika, mikro- és makroökonómia, nemzetközi gazdaságtan, pénzügytan, vállalati gazdaságtan, gazdasági jog, marketing, számvitel, menedzsment, üzleti kommunikáció, szaknyelv, környezet-gazdaságtan, alapozó üzleti ismeretkörök) 80-90 kredit;
  • társadalomtudományi alapismeretek (európai uniós, általános és gazdasági jogi ismeretek, gazdaságtörténet, szociológia, pszichológia, filozófia) 10-20 kredit;
  • turizmus és vendéglátás szakmai ismeretei (turizmus rendszere, vendéglátás, szállásadás, utazásszervezés, turisztikai erőforrások, a turizmus közigazgatási, szakigazgatási, önkormányzati vonatkozásai, turizmus marketing, turisztikai termékek, turisztikai vállalkozások, vendéglátás szervezés, vezetés, nemzetközi gazdasági kapcsolatok, továbbá választható specializációk) 70-90 kredit.