A Pannon Egyetem Georgikon Kar Szőlész-borász mérnök alapképzési szakon kínál duális képzési lehetőséget 2015. szeptemberétől.

A duális képzés fogalma: a műszaki, informatika, agrár, természettudomány vagy gazdaságtudományok képzési területen indított gyakorlatigényes alapképzési szakon, illetve e képzési területhez tartozó mesterképzési szakon folytatott képzés azon formája, amelyben a szak - képzési és kimeneti követelményeknek megfelelően meghatározott, teljes idejű, a képzési időszakra, a képzés módszereire, a tanórára, a megszerzett tudás értékelésére egyedi rendelkezéseket tartalmazó - tanterve szerint a gyakorlati képzés a Duális Képzési Tanács által meghatározott keretek között, minősített szervezetnél folyik.

 • A képzés szigorú minőségi ellenőrzés mellett zajlik, a gyakorlati képzésben részt vevő szervezet minőségi auditálása folyamatos.
 • A résztvevő oktatók erős elméleti és gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek, a vállalati szakemberek részvétele a felsőoktatási modulokban ajánlott.
 • A duális képzési folyamat előnye, hogy a résztvevő vállalatok közvetlenül elérik a képzésben résztvevő hallgatókat, továbbá az együttműködés alkalmas a hallgatók integrálására a vállalati szervezetbe, kultúrába és folyamatokba.
 • A duális képzésben részt vevő hallgató a szorgalmi időszakot a „hagyományos” nappali munkarendű hallgatóval együtt végzi a felsőoktatási intézménynél (intézményi szakasz). Ezt követően részt vesz a vállalati szakaszban történő oktatásban és gyakorlatban. Lehetséges további vállalati gyakorlati idő teljesítése a hallgató számára rendelkezésre álló „szabad” időben a szorgalmi időszak alatt is, a tanrendet és az intézményi jelenlétet nem sértve.
 • A vállalatnál eltöltött gyakorlati idő során specifikus szakmai gyakorlati ismereteket és munkavégzési gyakorlatot is szereznek a hallgatók.
 • Egész évben, a teljes képzési időre vonatkozóan, az ennek során elvégzett munkáért a hallgatót díjazás illeti, melyet a fogadó vállalat fizet. Mértéke legalább hetente a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) tizenöt százaléka.

A hagyományos és a duális rendszerű képzések közötti legnagyobb különbség az, hogy a hallgatók az elméleti tudásukat a munkahelyen - eltöltött a képzés teljes időszakát végigkísérő duális gyakorlati idő alatt - elmélyítik, kibővítik és gyakorlati praktikákat, módszereket sajátítanak el. A duális képzésben részt vevő hallgató terhelése kettős: egyrészt hasonlóan a tisztán alapképzésben résztvevő hallgatókkal azonos időrendben részt vesznek az akadémiai képzésben, másrészt duális gyakorlati időt töltenek el vállalati környezetben, mely a főállású munkaviszonnyal azonos terhelést jelent számukra. Ebben a konstrukcióban a hallgatók tanulmányi idejük alatt megszerzik a munkahely által igényelt készségeket (pl. vezetési készség, kommunikációs gyakorlat, projektirányítási ismeretek), megismerik a vállalat kultúráját. A duális képzési rendszerből olyan versenyképes munkavállaló kerül ki a munkaerőpiacra, aki azonnal képes teljes értékű munkát végezni.

A duális képzés tanrendje:

 • a képzés tanéveként 48 hétből áll, 
 • 26 hetet az intézménynél,   
 • 22 hetet a vállalatnál tölt a hallgató,  
 • a 7. félévben 15 hetes vállalati gyakorlatot teljesítenek a hallgatók.

Miért érdemes ezt a képzési formát választani?

 • mert a 48 hetes képzési időből 22 hetet a gazdasági szereplőnél tölthet a hallgató,
 • mert a hallgató a vállalati környezetben munkatapasztalatot szerez,
 • mert személyes kapcsolatok építhetők,
 • mert a gyakorlati idő alatt jövedelemhez jut a hallgató, melynek minimum összege hetente a minimálbér 15%-a, 

A duális képzésbe történő bekapcsolódás folyamata:

 • A felsőoktatási intézmények a duális gyakorlati helyeket meghirdetik honlapjukon 2015. májusában-júniusában.
 • A felvételizőknek pályázatot kell eljuttatniuk az általuk kiválasztott gyakorlati hely(ek)re,
 • A gyakorló helyek lefolytatják a felvételi eljárást és legkésőbb 2015. július 3-ig értesítik a pályázókat a döntésről
 • A jelentkezőnek – sikeres vagy sikertelen vállalati felvételi eljárásának tudatában – még ideje és lehetősége lesz, hogy az állami felvételi eljárásban a jelentkezési sorrendjét – a besorolási döntés (ponthatárhúzás) időpontját megelőző 14. napig terjedő határidőn belül – egy alkalommal módosíthassa. A sikertelen vállalati felvételi eljárás nem érinti az általános felvételi eljárást, nem befolyásolja a ponthatárhúzás eredményét.
 • A duális képzésben az vehet részt, akit kiválaszt egy vállalat és a központi felvételi eljárásban (amely semmiben nem különbözik a nem duális szakokra való jelentkezéstől) felvételt nyer a Pannon Egyetem Georgikon Kar Szőlész-borász mérnök alapképzési szakára. A duális képzésben részt vevő hallgatóval  a cég munkaszerződést köt.

A Georgikon Kar duális képzésének partnervállalatai 

Cég neve (gyakorlati képzés telephelye)

Szakmai felelős (elérhetősége)

Tornai Pincészet Kft. (Somlójenő)

www.tornaipince.hu

Baranyai András

(Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

Heimann Családi Birtok Kft. (Szekszárd)

www.heimann.hu

Heimann Zoltán

(Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

Georgikon Tanüzem Nonprofit Kft. (Keszthely)

www.georgikon.hu

Varga Imre

(Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

Garamvári Szőlőbirtok Kft. (Balatonlelle)

www.garamvariszolobirtok.hu

Baranyai Péter

(Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

Cezar Winery Kft. (Nagyrada)

www.cezarpinceszet.hu

Kocsis Lajos

(06-30-565-7852)

Bock Borászat Kft. (Villány)

www.bock.hu

Bock Patrícia

(Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

Bezerics Kereskedőház Kft. (Keszthely)

Bezerics Csaba

(Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)